Για την πλοήγηση


Στυτική Δυσλειτουργία


Τι είναι

Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. ΔΕΝ πρέπει να το συγχέουμε με την σεξουαλική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει διαταραχές εκσπερμάτισης, ερωτικής επιθυμίας, οργασμού και ικανοποίησης Η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί πάθηση αλλά σύμπτωμα μίας άλλης πάθησης η οποία πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί. Μια περιστασιακή αδυναμία επίτευξης στύσης είναι κάτι το φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλους. Η επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης στύσης όμως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσετε με έναν εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο. Εάν το πρόβλημα χρονίσει τότε εμπλέκονται και ψυχολογικά θέματα όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση και άγχος που μπορεί να λειτουργήσουν ως «φαύλος κύκλος» επιδεινώνοντας περεταίρω τη στυτική δυσλειτουργία.

Πόσο συχνό είναι;

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη μελέτη αλλά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνδρες αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία. Η συχνότητα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Σε ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, στα 40 με 60 προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 έτη ένας στους 5 άντρες.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια

Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή μικτά. Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών τα οργανικά αίτια είναι σπανιότερα Αντίθετα σε ηλικίες άνω των 50 ετών τα ψυχολογικά αίτια δεν είναι συχνά. Ο ιατρό σας οφείλει να διερευνήσει το πρόβλημά σας και να σας κατευθύνει προς την αντιμετώπισή του.

Συχνότερα οργανικά αίτια

Συχνότερα οργανικά αίτια

Διάγνωση

Για την αρχική εκτίμηση απαραίτητο είναι ένα καλό, λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό και η κλινική εξέταση.

Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα διαγιγνώσκεται μόνο από τα παραπάνω στοιχεία χωρίς καμία περεταίρω διαγνωστική εξέταση. Εάν όμως ο ιατρός σας κρίνει σκόπιμο τότε θα σας ζητήσει να κάνετε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες είναι:

Θεραπεία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι σήμερα η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι εξατομικευμένη για κάθε έναν ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν θεαματικές εξελίξεις στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τόσο στα οργανικά όσο και ψυχολογικά αίτια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο συνδυασμός ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτικής αγωγής.

Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε σήμερα είναι:

Σας περιμένω στο ιατρείο μου για περισσότερες πληροφορίες.